Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetGeneral Budanov upozorava na prijetnju Sjeverne Koreje za Ukrajinu

General Budanov upozorava na prijetnju Sjeverne Koreje za Ukrajinu

Tokom konferencije u Kijevu, general Kiril Budanov iznio je ozbiljnu zabrinutost o ulozi Sjeverne Koreje u sukobu s Rusijom. On je istakao da je Sjeverna Koreja najveći problem za Ukrajinu među svim ruskim saveznicima.

Vojna oprema i topničko streljivo

General Budanov je naglasio da vlasti Sjeverne Koreje isporučuju ogromne količine topničkog streljiva, što ima kritičan utjecaj na intenzitet borbi. Ukrajina se trenutno suočava s izazovima i ne može ništa učiniti po ovom pitanju.

Optužbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje

Sjedinjene Države i Južna Koreja optužuju Pjongjang da opskrbljuje Rusiju streljivom i projektilima. Ova podrška traje od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Istraživanje i potvrde analitičara

Iako vlasti Sjeverne Koreje odbacuju optužbe, istraživačka organizacija Conflict Armament Research potvrdila je da se projektili proizvedeni u ovoj zemlji koriste u Ukrajini.

Ruska strategija i budućnost sukoba

General Budanov smatra da bi Rusija mogla pokušati okončati rat prije 2026. godine. Ova strategija je motivisana potrebom da se izbjegne daljnje slabljenje pozicija usljed ekonomskih problema i visokih gubitaka na frontu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -