Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSjeverna Koreja najvažniji problem za Ukrajinu, kaže šef obavještajne službe

Sjeverna Koreja najvažniji problem za Ukrajinu, kaže šef obavještajne službe

Opskrba granatama iz Sjeverne Koreje

Kirilo Budanov, šef ukrajinske obavještajne službe, istakao je da je Sjeverna Koreja “najveći problem” za Kijev u kontekstu sukoba sa Moskvom. Tokom konferencije u Kijevu, Budanov je ukazao na značaj vojne opreme koju Pjongjang isporučuje Rusiji.

Snažna podrška Moskvi

Budanov je naveo da Sjeverna Koreja isporučuje “ogromne količine granata”, što značajno utiče na intenzitet borbi na ukrajinskom ratištu. On je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Ukrajina trenutno ne može učiniti ništa po tom pitanju.

Balistički projektili i međunarodne optužbe

Osim granata, vlasti Sjeverne Koreje također isporučuju balističke projektile, ali Budanov je naglasio da je to manje ozbiljno zbog količine. SAD i Južna Koreja su optužile Pjongjang za opskrbu Rusije municijom kako bi podržao invaziju na Ukrajinu, koja traje od 2022. godine.

Istraživanja potvrđuju sumnje

Iako Sjeverna Koreja odbacuje ove optužbe, istraživačka organizacija Conflict Armament Research izvijestila je da analize krhotina pokazuju da se projektili proizvedeni 2023. godine koriste u Ukrajini. Ovo dodatno pojačava zabrinutost ukrajinskih vlasti o stabilnosti i sigurnosti regiona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -