Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAlarmantne poplave haraju srednjom i istočnom Evropom: Stanje kritično!

Alarmantne poplave haraju srednjom i istočnom Evropom: Stanje kritično!

Teške posljedice poplava u Rumuniji

Poplave u srednjoj i istočnoj Evropi nastavljaju izazivati štete. U Rumuniji su postavljeni kampovi za evakuaciju stanovništva. Prema informacijama, najmanje četiri osobe su poginule u regiji Galati. Hitne službe potvrdile su smrtnost i uništenje tisuća domova u toj zemlji.

Sistematske operacije spašavanja

Vojni brodovi i avioni u Rumuniji koriste se za prebacivanje ljudi na sigurno. Premijer Marcel Ciolacu naglasio je da je prioritet zaštita ljudskih života. Obilne kiše uzrokovale su nabujale rijeke u regijama poput Češke, Poljske, Austrije i Mađarske.

Evakuacija stanovništva u Poljskoj

Stanovnici Poljske suočavaju se sa teškom situacijom. Poljski ministar unutrašnjih poslova Tomaš Šimonjak upozorio je da “najgore tek dolazi”. Prema riječima građana, pripreme za poplave su u toku, ali situacija ostaje nepredvidiva.

Kritično stanje u Češkoj i Austriji

U Češkoj je postavljeno više brana kao mjere prevencije. Češki premijer Petr Fiala naglasio je težak vikend koji je pred njima. U Austriji se očekuje abnormale padavine, dok stanovnici Beča pripremaju mjere za sprječavanje poplava.

Budimpešta pod prijetnjom poplava

Gradonačelnik Budimpešte je izdao treći stepen opasnosti lijek stanje poplava. Prognoze ukazuju na to da bi niža obala Dunava mogla biti potpuno poplavljena. Bude li to tako, očekuje se zatvaranje Margitina otoka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -