Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUbistvo palestinskog ljekara u izraelskom zatvoru izaziva osude

Ubistvo palestinskog ljekara u izraelskom zatvoru izaziva osude

Tragičan ishod hapšenja medicinskog osoblja

Palestinski ljekar Hamdan Abu Anaba ubijen je u izraelskom zatvoru, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Gaze. Ova tragedija dogodila se nakon njegovog hapšenja u medicinskom kompleksu u Khan Younisu.

Povod hapšenja

Abu Anaba je uhapšen zajedno sa kolegama dok su obavljali svoje dužnosti u bolnici Nasser u decembru prošle godine. Njihova misija bila je evakuacija ranjenih pacijenata.

Poziv na akciju

Ministarstvo zdravlja Gaze poziva međunarodne i organizacije za ljudska prava da istraže sudbinu brojnih zdravstvenih radnika koji su pretrpjeli slične sudbine. Više od 885 medicinskih radnika je ubijeno, dok je 310 privedeno od početka sukoba u Gazi prošlog oktobra.

Izraelska ofanziva i reakcija međunarodne zajednice

Uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre, izraelske snage nastavile su svoju ofanzivu na Gazu. Od napada Hamasa, ubijeno je gotovo 41.200 Palestinaca. Izrael se suočava sa ozbiljnim optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Međunarodna reakcija

Ovaj incident je izazvao ogromne osude u međunarodnoj zajednici, koja zahtijeva pravdu i odgovornost za zločine počinjene u Gazi. Slučaj Hamdana Abu Anabe postavlja važna pitanja o zaštiti zdravstvenih radnika u konfliktima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -