Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVelika razmjena zarobljenika: Rusija i Ukrajina vraćaju 206 vojnika

Velika razmjena zarobljenika: Rusija i Ukrajina vraćaju 206 vojnika

Razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine

U subotu, 28. oktobra, Rusija i Ukrajina su sproveli značajnu razmjenu zarobljenika. Ukupno 206 vojnika, 103 ukrajinska i 103 ruska, vraćeni su kući. Ova razmjena dogodila se nakon pregovora uz posredstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako su potvrdili zvaničnici.

Zelenski potvrdio povratak vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su svi razmijenjeni vojnici ukrajinske strane vojna lica, 82 vojnika i 21 vojni časnik. “Naši su ljudi kod kuće”, napisao je Zelenski putem aplikacije Telegram. Odbrenio je i da su među oslobođenima branitelji Mariupolja, koji su se borili u čeličani Azovstal.

Emiratska posrednička uloga

Razmjenu su organizovali Ujedinjeni Arapski Emirati, a ovo je već osmo po redu takvo posredovanje u ovoj godini. Od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, Kijev i Moskva su često razmjenjivali zarobljenike.

Povratak vojnika nakon operacija

Subotnja razmjena je treća ovog mjeseca nakon ukrajinskog upada u rusku regiju Kursk. Ukrajinske snage su tokom upada zarobile minimalno 600 ruskih vojnika, što bi moglo olakšati buduće razmjene. Prema podacima, do sada je Kijev osigurao povratak 3672 Ukrajinca putem 57 razmjena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -