Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTeške poplave u Rumuniji i Češkoj: Četvero mrtvih i evakuacije širom regije

Teške poplave u Rumuniji i Češkoj: Četvero mrtvih i evakuacije širom regije

Tragedija u Rumuniji

U Rumuniji je četvero ljudi izgubilo život usljed poplava izazvanih obilnim kišama. Hitne službe izvještavaju da su tijela pronađena u jugoistočnoj regiji Galati tokom operacija potrage i spašavanja.

Uzbuna u Češkoj Republici

Danas je u 38 mjesta širom Češke Republike proglašena maksimalna uzbuna zbog poplava. Glavni grad Prag je podigao gradske barijere protiv poplava, dok su nasipi zatvoreni za javnost.

Evakuacije i prognoze u Poljskoj

Poljska se suočava s ozbiljnim izazovima. Rijeke rastu do opasnih nivoa, a evakuacije su započele u malim gradovima blizu češke granice, Morow i Glucholazy.

Ciklon Boris donosi ekstremne vremenske uslove

Ciklon Boris, koji je pogodio dijelove Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke, donio je jake vjetrove i obilne padavine.

Mjere zaštite u Pragu

Prag ne želi riskirati ponavljanje katastrofalnih poplava kao 2002. godine. Doneseni su mjere zaštite, uključujući zatvaranje čeličnih vrata na Đavoljem kanalu, kako bi se osigurala sigurnost grada.

Stanje u Sjevernoj Moravskoj

Ove mjesece pažnja je usmjerena na Sjevernu Moravsku, koja je pretrpjela velike gubitke 1997. godine. Stanovnici se nadaju da će izbjeći slične tragedije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -