Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPolicija u Italiji razbila krijumčarenje lažnih video igara vrijednih 50 miliona eura

Policija u Italiji razbila krijumčarenje lažnih video igara vrijednih 50 miliona eura

Velika akcija protiv krijumčarenja video igara

Italijanska policija nedavno je razbila značajan lanac krijumčarenja video igara. U ovoj akciji zaplijenjene su lažne vintage konzole i igre, a ukupna vrijednost zaliha procjenjuje se na gotovo 50 miliona eura.

Pokrivene igre i konzole

Među krivotvorenim igrama nalaze se popularni naslovi iz 1980-ih i 90-ih, uključujući Mario Bros., Street Fighter i Star Wars. Policija je zaplijenila oko 12.000 konzola, zajedno sa više od 47 miliona piratskih video igara.

Izvor i sigurnosni standardi

Alessandro Langella, šef jedinice za privredni kriminal torinske policije, izjavio je da su svi uređaji stigli iz Kine. Konzole i igre uvezene su za prodaju u specijaliziranim trgovinama ili putem interneta.

Opasnosti od piratskih proizvoda

Svi zaplijenjeni uređaji imali su necertificirane baterije i strujna kola, te nisu ispunjavali tehničke ili sigurnosne standarde Evropske unije. Nažalost, uništene su sve zaplijenjene igre kako bi se spriječilo dalje širenje piraterije.

Kultura retrogaminga

Ova situacija se događa u vrijeme kada su nove verzije video igara i konzola iz prošlih desetljeća postale izuzetno popularne. Ovaj trend poznat je kao “retrogaming” i pridobija veliki interes među ljubiteljima video igara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -