Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuski Dronovi Napadaju Ukrajinu, Dok UN Upozorava na Nuklearne Prijetnje

Ruski Dronovi Napadaju Ukrajinu, Dok UN Upozorava na Nuklearne Prijetnje

Napad Dronovima na Ukrajinu

U noći između subote i nedjelje, Rusija je izvela veliki napad koristeći više od 70 dronova “šahed” širom Ukrajine. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Volodimir Zelenski putem platforme Telegram.

Zelenski je istakao da su zahvaljujući hrabrosti branilaca, većina dronova oborena. Predsjednik je izrazio zahvalnost vojnicima armijske avijacije, pokretnih vatrogasnih grupa i protivzračne odbrane.

Napadi su se desili u raznim oblastima, uključujući Kijev, Čerkase, Žitomir, Viniciju, Odesu, Sumsku, Dnjepropetrovsk, Poltavu, Herson i Harkov.

UN Upozorava na Nuklearnu Retoriku

Stefan Dižarik, zvaničnik UN-a, komentirao je prijetnje vezane za nuklearno oružje koje je iznio ambasador Rusije u UN, Vasili Nebenzja. Dižarik je naglasio da ova retorika ne doprinosi smanjenju napetosti u regionu.

U svom obraćanju, Dižarik je istaknuo da se ne ide prema okončanju sukoba kako bi se željelo, prema međunarodnom pravu i Povelji UN-a.

Generalni sekretar UN, António Guterres, više puta je pozvao nuklearne sile da se dogovore kako bi osigurali da ovo oružje nikada ne bude korišteno.

Sastanak Savjeta Bezbjednosti UN-a

Savjet bezbjednosti UN sastao se nakon zahtjeva Rusije da osudi vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajini. Ovaj sastanak odražava trenutne globalne tenzije i složene političke okolnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -