Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetCiklon Boris izaziva haos u srednjoj Evropi, ekološke vlasti u Rumuniji na...

Ciklon Boris izaziva haos u srednjoj Evropi, ekološke vlasti u Rumuniji na oprezu

Teške vremenske prilike u Europi

Ciklon Boris već je napravio velike probleme u srednjoj Evropi. Ovaj vremenski fenomen donio je snažne sniježne padavine u Austriji i Italiji. Ekstremni vremenski uslovi očekuju se i u drugim dijelovima Evrope tokom narednih dana.

Upozorenja u Rumuniji

Rumunski meteorolozi su izdale narandžasta upozorenja zbog rizika od poplava. Predviđaju se intenzivne padavine i temperature ispod nule. Vlasti upućuju stanovnicima da prate obavijesti i pripreme se za moguće ekstremne vremenske uslove.

Aktuelna situacija u Austriji i Italiji

U Italiji, turisti su ostali zatečeni sa skoro 30 centimetara snijega. Austrijske oblasti javile su o još većim napadima snijega. U Češkoj i Poljskoj očekuju se obilne kiše, s akumulacijom vode do 400 litara po kvadratnom metru.

Reakcija vlasti i pripreme

Austrijske vlasti angažovale su 1.000 vojnika u slučaju da Dunav izazove poplave u Beču. Hidrolog Tomaš Hrdinka upozorio je na opasnosti koje nosi ciklon, posebno za Istočnu Evropu i okolne zemlje.

Ciklon Boris i njegove posljedice

Ciklon Boris, koji je nastao u tropskim vodama Indijskog okeana, pokazuje razornu moć tropskih ciklona. Tokom njegovog prolaska mobilisane su hitne službe kako bi se upravljalo vanrednim situacijama.

Humanitarne organizacije također su ponudile pomoć kako bi se stanovi obnovili. Hrvatska se, iako suočena s padavinama, zasad ne suočava s ozbiljnim problemima poput centralne Evrope.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -