Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBlinken upozorava na djelovanje RT-a kao obavještajno djelovanje

Blinken upozorava na djelovanje RT-a kao obavještajno djelovanje

Porast prijetnji od strane ruskih medija

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da zemlje trebaju tretirati djelovanje ruske televizije RT kao prikriveno obavještajno djelovanje. Ove informacije iznesene su prilikom predstavljanja novih sankcija protiv ruskih utjecaja u inostranstvu.

Nove sankcije i optužnice

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice podigle optužnice protiv dvojice zaposlenika RT-a zbog pranja novca. Također, sankcionisana je glavna urednica Margarita Simonjan, koja je navodno planirala angažiranje američke kompanije za proizvodnju online sadržaja.

RT kao produžena ruka obavještajnog aparata

Blinken je istakao da ruski mediji, uključujući RT, djeluju kao “de facto produžena ruka ruskog obavještajnog aparata”. Upozorio je na skrivene inozemne informacijske kampanje koje ovi mediji provode širom svijeta.

Međunarodna saradnja u borbi protiv dezinformacija

SAD, Britanija i Kanada planiraju suradnju u informisanju drugih zemalja o ruskim naporima. Blinken je naglasio važnost udruživanja napora protiv dezinformacija i miješanja u suverene poslove država.

RT potencijalno u Bosni i Hercegovini

Televizijski kanal RT, koji je pod ruskom državnom kontrolom, mogao bi započeti emitovanje u Bosni i Hercegovini. Emitovanje na srpskom jeziku najavila je Margarita Simonjan, što dodatno zabrinjava međunarodnu zajednicu.

RT pod sankcijama EU

Od marta 2022. godine, RT i ruska medijska agencija “Sputnjik” su pod sankcijama Europske unije. RT takođe održava web portal s vijestima iz Srbije i BiH, što dodatno komplikuje situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -