Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUPOZORENJE NA POPLAVE U CENTRALNOJ EVROPI: Vlasti REAGUJU!

UPOZORENJE NA POPLAVE U CENTRALNOJ EVROPI: Vlasti REAGUJU!

Alarmantne prognoze za Evropu

Brojni meteorolozi su upozorili na katastrofalne padavine u centralnoj Evropi. Ove vremenske prognoze su izazvale velike brige među vlastima u nekoliko zemalja. U Austriji, spremili su se za teške uslove i postavili vreće s pijeskom na kritičnim lokacijama.

Evakuacije u Češkoj

U Češkoj se suočavaju s ozbiljnim problemima usljed poplava. Vodene akumulacije su ispražnjene, a vatrogasci su evakuisali 125 osoba iz Brna. Prema informacijama iz češkog Bleska, većinom su to bili studenti.

Mjere opreza u Pragu

Glavni grad Češke, Prag, planira zabraniti plovidbu brodova na Vltavi. Takođe, nastavlja se s postavljanjem zaštitnih barijera kako bi se spriječile velike štete od ove nevrijeme.

Obilne kiše i štete

Obilne padavine su izazvale pad stabala na saobraćajnice. Vatrogasci iz regije Zlin imali su čak 40 intervencija na terenu. U austrijskom Hadersorfu, stanovnici su morali napustiti svoje domove zbog dejstva ciklona Boris.

Meteorološka upozorenja

Manuel Kelemen, prognostičar za Puls24 TV, smatra da je ova situacija “izvanredna, ako ne i bez presedana”. Takođe, željeznička mreža OEBB savjetuje putnicima da odgode putovanja koja nisu hitna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -