Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBorrell odgovara na optužbe: "Ne igra se s riječima koje imaju tragičnu...

Borrell odgovara na optužbe: “Ne igra se s riječima koje imaju tragičnu dimenziju”

Izjave Borrella izazvale reakcije

Nakon optužbi izraelskog ministra vanjskih poslova, Eliata Katza, da promoviše antisemitizam, Josep Borrell je dao jasnu izjavu. On smatra da su Katzove optužbe “bez smisla”. U svojoj reakciji, Borrell ukazuje na opasnost od korištenja jakih riječi. “Nema smisla optuživati one koji se ne slažu sa stavovima vlade za antisemitizam”, istaknuo je Borrell.

Šta je saglasnost u diplomatiji?

Borrell je dodao da u historiji postoje primjeri što znači biti antisemit. Izrazio je zabrinutost zbog zloupotrebe ovih termina. “Ne treba se igrati velikim riječima koje su imale tragičnu dimenziju u historiji”, poručio je diplomata.

Provokacije oko sastanka u Španiji

Danas je Borrell učestvovao na važnom sastanku u Španiji, gdje su prisustvovali predstavnici arapskih i islamskih zemalja. Ovaj sastanak, organizovan od strane španske vlade, izazvao je nezadovoljstvo kod Katza. On je napravio provokaciju kroz objavu fotografije i komentarisao značaj ovog skupa.

Katz o sankcijama protiv Irana

Prema Katzu, u isto vreme kada su SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Iranu, Borrell se navodno bavio kampanjama mržnje prema Izraelu. Ove izjave pokreću pitanja o trenutnoj atmosferi u međunarodnoj diplomaciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -