Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPapa Franjo kritikovao političke stavove uoči predsjedničkih izbora u SAD-u

Papa Franjo kritikovao političke stavove uoči predsjedničkih izbora u SAD-u

Upozorenje na moralne dileme

Papa Franjo je nedavno progovorio o važnim pitanjima koja se tiču etike i politike. Njegove izjave su izazvale veliku pažnju medija i javnosti.

Kritika prema šefici strategije

Papa se posebno osvrnuo na stavove Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a. Ona podržava zakonodavne promjene koje bi osigurale pravo na abortus.

Papa Franjo je uporedio pravo na abortus s “ubistvom”, ističući kako je ovaj stav duboko kontroverzan, posebno u katoličkoj zajednici.

Neprihvatanje migranata kao grijeh

Osim toga, Papa ne krije svoje neslaganje sa politikom koja je usmjerena protiv migranata. On je nazvao neprihvatanje migranata “teškim grijehom”.

Papa je time aludirao na politiku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koja je često kritikovana na međunarodnoj sceni.

Poruka protiv života

Papa je naglasio da su stavovi oba politička kandidata “protiv života”. Ove riječi dolaze uoči važnih izbora kada građani biraju svoje vođe.

“Bilo da je u pitanju onaj koji tjera migrante ili onaj koji ubija djecu, oboje su protiv života”, izjavio je Papa Franjo.

Pitanje abortusa na dnevnom redu

Kamala Harris je obećala da će, ako bude potrebno, potpisati zakone koje usvoji Kongres za vraćanje nacionalne zaštite prava na abortus. Ove mjere su od vitalnog značaja za mnoge Amerikance.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -