Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAustrija se priprema za nevrijeme: Do 300 litara kiše očekuje se do...

Austrija se priprema za nevrijeme: Do 300 litara kiše očekuje se do ponedjeljka

Intenzivne vremenske neprilike u Austriji

Prema najnovijim predviđanjima meteorologa, Austriju očekuju ekstremne vremenske prilike. Do ponedjeljka bi moglo pasti čak 300 litara kiše po kvadratnom metru. Ove padavine pratit će i orkanski udari vjetra koji će dodatno otežati situaciju.

Upozorenja za građane

Stručnjaci su najavili da će kišne padavine trajati neprekidno do ponedjeljka ili utorka. U Donjoj Austriji se najavljuje maksimalno 300 litara kiše po kvadratnom metru, dok se u drugim dijelovima zemlje očekuje do 200 litara. Ove informacije prenosi ugledni dnevnik Der Standard.

Reakcija vlasti

Guvernerka Donje Austrije, Johanna Mikl-Leitner, oglasila se povodom vanredne situacije. “Vremenske prilike su napete i sigurnost naših građana je prioritet”, izjavila je. Istakla je kako su preduzete sve mjere predostrožnosti za zaštitu građana.

Pripreme za intervencije

Aktivirano je skoro 1.700 vatrogasnih jedinica s više od 100.000 članova. U pripravnosti su i putne službe, koje su se spremile za brze reakcije. “Naši kolege će odmah krenuti na teren u slučaju poplava, odrona blata i drugih šteta”, dodala je guvernerka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -