Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetCentralna Evropa se sprema za katastrofalne padavine: Evo šta se dešava

Centralna Evropa se sprema za katastrofalne padavine: Evo šta se dešava

Pripreme za nadolazeće poplave

Nakon upozorenja meteorologa o potencijalno katastrofalnim padavinama, centralna Evropa se priprema za moguće poplave. Austrija, Češka i Poljska se nalaze u stanju pripravnosti.

Aktivnosti u Austriji

U Austriji se pripremaju vreće s pijeskom, dok su zbog jakih kiša već došlo do prekida putovanja. Kancelar Karl Nehamer izjavio je da su vojnici spremni na intervenciju, s mogućnošću raspoređivanja do 1.000 vojnika.

Prag pod pritiskom poplava

U Češkoj, gradske vlasti ozbiljno shvataju prijetnju od poplava. U Pragu su jučer zatvorena teška čelična vrata na Đavoljem kanalu. Ove mjere dio su nacionalne mreže zaštite od poplava vrijedne više od milijardu eura.

Pogoršanje situacije u Poljskoj

U Poljskoj, premijer Donald Tusk upravo pokušava umiriti javnost. Iako su prognoze ozbiljne, tvrdio je da nema mjesta panici. U Malopoljskoj su već uskladištene dvije miliona vreća s pijeskom.

Meteorološke prognoze i očekivanja

Manuel Kelemen iz Puls24 TV-a izjavio je da su meteološke prilike izvanredne. Očekuje se da će planine Jeseniki dobiti čak 400 mm kiše po kvadratnom metru tokom sljedeća tri dana. Ova voda će se slijevati niz rijeku Odru prema Poljskoj.

Učinci na transport

Željeznička mreža OEBB preporučila je putnicima da odgode svoja putovanja koja nisu hitna. Sjedinjavanje jake kiše i snijega uzrokuje probleme širom regiona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -