Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSastanak o Palestini: Ključ za okončanje rata u Gazi kroz dvodržavno rješenje

Sastanak o Palestini: Ključ za okončanje rata u Gazi kroz dvodržavno rješenje

Fokus na mir i stabilnost

Na nedavnom sastanku posvećenom Palestini, razmatrano je dvodržavno rješenje kao potencijal za okončanje rata u Gazi. Španski šef diplomatije, Jose Manuel Albares, istakao je kako je ovo jedini put prema trajnijem miru.

Učesnici sastanka

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Slovenije, Norveške, te visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell. Među gostima bio je i palestinski premijer, Mohammad Mustafa, zajedno s članovima arapsko-islamske kontakt grupe koja uključuje nekoliko zemalja.

Spremnost za akciju

Albares je naglasio kako učesnici sastanka pokazuju spremnost za konkretne akcije. On je naglasio važnost prelaska s riječi na djela u cilju implementacije rješenja o dvije države.

Izostanak Izraela

Na pitanje o nepozivanju Izraela na ovaj sastanak, Albares je dao odgovor koji ostavlja prostora za daljnju raspravu. Ovaj potez ukazuje na složenost odnosa u regiji.

Pogled ka budućnosti

Sastanak je trebao poslužiti kao poticaj za novi pristup rješavanju konflikta, s nadom da bi konačno došlo do stabilnosti u Gazi i šire. Dvodržavno rješenje se ponovo našlo u centru pažnje međunarodne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -