Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSjeverna Koreja povećava kapacitete za obogaćivanje uranijuma tokom Kimove posjete

Sjeverna Koreja povećava kapacitete za obogaćivanje uranijuma tokom Kimove posjete

Kontekst posjete Kim Jong Un-a

Sjeverna Koreja, koja je prvi put izvela nuklearnu probu 2006. godine, suočava se s međunarodnim sankcijama. Ove sankcije su rezultat njenih zabranjenih programa naoružanja. Zemlja nikada nije otkrila detalje o svojim postrojenjima za obogaćivanje uranijuma.

Uvid u aktivnosti obogaćivanja uranijuma

Tokom nedavne posjete, Kim Jong Un je inspekcionirao postrojenje za obogaćivanje uranijuma. Na internetu su objavljene nove slike koje prikazuju modernizirane centrifuge u ovom postrojenju. Ove centrifuge su ključne za proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, potrebnog za nuklearne bojeve glave.

Detalji posjete prema KCNA

Sjevernokorejska agencija KCNA nije pratila lokaciju objekta niti datum Kimove posjete. Izvještaji govore da je on posjetio Institut za nuklearno oružje i proizvodnu bazu nuklearnih materijala. Kim je naglasio potrebu za povećanjem broja centrifuga kako bi se poboljšala proizvodnja nuklearnog oružja.

Strategija Kim Jong Un-a

Kao dio svoje strategije, Kim je tražio unapređenje centrifuge novog tipa. Ovaj pristup ima za cilj jačanje kapaciteta proizvodnje nuklearnih materijala. Ove informacije sugeriraju nastavak sjevernokorejske politike o jačanju nuklearne moći, unatoč međunarodnim pritiscima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -