Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEU Pozdravlja Istragu o Napadu u Banjskoj i Očekuje Saradnju Srbije

EU Pozdravlja Istragu o Napadu u Banjskoj i Očekuje Saradnju Srbije

Završetak Istrage Specijalnog Tužilaštva

Glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano izrazio je zadovoljstvo završetkom istrage Specijalnog tužilaštva Kosova. Ovo se odnosi na napad koji se dogodio u Banjskoj prošle godine. Stano je naglasio da se očekuje da Srbija u potpunosti sarađuje tokom svih faza ovog procesa.

Odgovornost za Brutalni Napad

Na konferenciji za novinare, Stano je rekao: “EU pozdravlja završetak istrage i podizanje relevantnih optužnica. Svi odgovorni trebaju snositi posljedice.” On je istakao da sada počinje sudski proces, čiji ishod može uticati na dalju situaciju.

Optužnice protiv 45 Osoba

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnice protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića. Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, bio je umiješan u oružanu grupu koja je napala policiju. U ovom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a trojica napadača su stradala.

Očekivanje EU o Saradnji Srbije

Stano je naglasio: “Očekujemo da Srbija sarađuje, kao što smo to više puta tražili.” On je dodao da je važno sačekati završetak sudskog procesa kako bi se razgovaralo o daljim koracima.

Normalna Sudska Procedura

Stano je podvukao da je potrebno poštovati sudsku proceduru. “Kada proces završi, razgovarat ćemo o odgovornosti,” zaključio je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -