Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUnuka Mussolinija napustila stranku Braća Italije: Odabir umjerenije politike

Unuka Mussolinija napustila stranku Braća Italije: Odabir umjerenije politike

Rachele Mussolini napušta desničarsku stranku

Rachele Mussolini, unuka poznatog italijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija, odlučila je napustiti stranku Braća Italije (FdI). Ovu vijest je objavila danas, naglasivši da se stranka od njezinih uvjerenja udaljila. Njen odlazak uslijedio je nakon što je izrazila neslaganje s nekim od stavova stranke, posebno u vezi s pravima manjina.

Povezivanje s umjerenijom strankom

Mussolini je potvrdila da će se pridružiti stranci Naprijed Italija (Forza Italia), koja se smatra umjerenijom alidruži se s njenim centrističkim uvjerenjima. “Vrijeme je da okrenem stranicu i pridružim se stranci koju smatram bližom mojim umjerenim i centrističkim osjećajima”, izjavila je Rachele za agenciju ANSA.

Potezi stranke Braća Italije

Stranka Braća Italije nastala je iz Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), osnovanog od strane Mussolinijevih pristaša nakon Drugog svjetskog rata. Premijerka Giorgia Meloni pokušava predstaviti stranku kao mainstream konzervativnu grupu, ali kritičari smatraju da su njeni napori samo kozmetičke prirode.

Kritike i kontroverze

Od 2022. godine, stranka se suočava s kritikama zbog svojih stavova o imigraciji, abortusu i pravima istospolnih roditelja. Ove tvrdnje oštre su i izazivaju velike rasprave u italijanskoj javnosti.

Naprijed Italija – liberalniji pristup

Stranka Naprijed Italija, dio vladajuće koalicije, predstavlja se kao branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, ali s liberalnijim pristupom prema građanskim pravima. U kontekstu rastućih unutrašnjih tenzija, ovaj politički potez Rachele Mussolini mogao bi značajno uticati na političku scenu u Italiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -