Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuski Teretni Brod U Luci Kaspijskog Jezera: Sumnja na Isporuku Balističkih Projektala...

Ruski Teretni Brod U Luci Kaspijskog Jezera: Sumnja na Isporuku Balističkih Projektala iz Irana

Satelitima do informacija

U luci na Kaspijskom jezeru uočena je sumnjiva aktivnost ruskog teretnog broda. Prema saznanjima, brod može transportovati iranske balističke projektale za rat protiv Ukrajine. Ove informacije dobijene su iz satelitskih fotografija koje je objavio CNN.

Identifikacija broda

Broj broda je identificirao Maxar Technologies. Satelitski snimci snimljeni su 4. septembra u luci Olija, smještenoj u Astrahanu. Prije nego što je stigao u ovu luku, brod je bio u iranskoj luci Amirabad 29. avgusta. Zanimljivo je da je brod isključio svoj transponder tokom putovanja.

Posljedice sankcija

Prema informacijama američkog Ministarstva finansija, Rusija je početkom septembra 2024. primila prvu isporuku CBRM-a (balističkih projektila malog dometa) iz Irana. Ovo je objavljeno u kontekstu novih sankcija za Port Olija i povezane entitete.

Jačanje vojnih odnosa

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo je upozorio na slanje raketa iz Irana u Rusiju. Ova situacija dodatno komplikuje i povećava napetosti u regiji.

O projektilima Fatah-360

Riječ je o balističkim projektilima Fatah-360, koji imaju domet do 120 kilometara i mogu nositi teret od 150 kilograma. Ovi projektili predstavljaju ozbiljnu prijetnju ukrajinskim snagama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -