Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragična godišnjica: 11. septembar, dan koji nikada nećemo zaboraviti

Tragična godišnjica: 11. septembar, dan koji nikada nećemo zaboraviti

Koordinirani teroristički napadi

Na današnji dan, prije više od dvije decenije, svijet je svjedočio najsmrtonosnijem terorističkom napadu u historiji. Grupa od 19 terorista organizovala je pažljivo planirane napade na Sjedinjene Američke Države. Njihov cilj bio je uzrokovati masovne gubitke života i izazvati globalni strah.

Izbor letova

Teroristi su odabrali letove koji su imali dugu rutu i veliki rezervoar goriva. Na taj način, željeli su osigurati maksimalnu štetu. Napad 11. septembra 2001. rezultirao je smrću 2.977 ljudi. Ova tragedija promijenila je svijet zauvijek.

Tijek događaja 11. septembra

Tog utorka, američki let American Airlines Let 11, sa 92 putnika, polijeće iz Bostona u 7:59. U 8:14, United Airlines Let 175, sa 65 putnika, uzlijeće iz istog grada ka Los Angelesu. Oba aviona su nažalost postala oružje u rukama terorista, sudarivši se s Kulusom blizankama.

Posljedice napada

Ovaj strašni napad pokrenuo je dugogodišnji rat protiv terorizma. Sjedinjene Američke Države su intervenisale u Afganistanu, Iraku, Siriji i drugim zemljama s ciljem eliminacije terorističkih prijetnji. Svijet se nikada nije vratio na staro, a sjećanje na 11. septembar ostaje duboko urezano u kolektivnu svijest.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -