Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaIzraelski predsjednik Isaac Herzog u službenom posjetu Srbiji

Izraelski predsjednik Isaac Herzog u službenom posjetu Srbiji

Herzogov doček u Beogradu

Izraelski predsjednik Isaac Herzog doputovao je u službeni posjet Srbiji. Svečani doček uz najviše počasti organiziran je ispred Palate Srbije. Tamo ga je dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz prisustvo ministara i drugih zvaničnika.

Bilateralni sastanak i okrugli stol

Herzog i Vučić imat će bilateralni sastanak, a nakon toga slijedi sastanak izaslanstava. Također, predsjednik Izraela sudjelovat će u radu okruglog stola o temama inovacija i saradnje između Srbije i Izraela.

Važnost posjeta za bilateralne odnose

Predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, istaknula je važnost ovog posjeta. Naglasila je da će posjet dati “važan impuls za novu fazu u razvoju” odnosa između dvije države.

Kontext zatvorenih odnosa tokom rata u Gazi

Herzogov posjet dolazi usred rata u Pojasu Gaze, gdje je, prema zdravstvenim organizacijama, ubijen više od 40.000 ljudi. Ovaj kontekst dodatno komplikuje bilateralne odnose.

Izvoz oružja Srbije Izraelu

Srbija je nastavljena prodaja oružja Izraelu, unatoč upozorenjima UN-a o mogućim ratnim zločinima. Istraživanje Balkanske istraživačke mreže pokazuje da Srbija zauzima visoko mjesto u izvozu oružja prema Izraelu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -