Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSjećanje na 11. septembar: 23 godine od terorističkih napada u Americi

Sjećanje na 11. septembar: 23 godine od terorističkih napada u Americi

Teroristički napadi koji su šokirali svijet

Na današnji dan, 11. septembra 2001. godine, Amerika je iskusila strašne terorističke napade. U Njujorku su kule Svjetskog trgovinskog centra postale mete napada. Ovi događaji su doveli do gubitka oko 3.000 života i povreda više od 25.000 ljudi.

Kako su se dogodili napadi

Pripadnici terorističke grupe Al Kaida oteli su četiri putnička aviona. Prvi avion American Airlines udario je u sjevernu kulu, dok je drugi, United Airlines, pogodio južnu kulu. Obje kule, srušene su u razmaku od dva sata, uzrokujući ogromne štete na okolnim zgradama.

Podnošenje odgovornosti i vojni odgovor

Treći oteti avion pao je na zapadnu stranu Pentagona, dok je četvrti srušen u Pensilvaniji. U Pentagonu je poginulo 184 osobe, a u Pensilvaniji 40.

Na temelju ovih događaja, Sjedinjene Američke Države su pokrenule rat protiv terorizma. Također, usmjeren je pritisak na Afganistan da ukloni talibane koji su štitili Osamu bin Ladena.

Dugoročne posljedice i sjećanje

Ovi napadi su značajno utjecali na svijet i imali su dalekosežne posljedice. Na mjestu nekadašnjih kula, danas se nalazi spomen-obilježje žrtvama, kao i nove zgrade Svjetskog trgovinskog centra. U 2004. godini, Osama bin Laden je preuzeo odgovornost za napade, ističući unutarnje i vanjske motive.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -