Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKamala Haris brani povlačenje iz Afganistana: "Džo Bajden je to uradio nakon...

Kamala Haris brani povlačenje iz Afganistana: “Džo Bajden je to uradio nakon četiri predsjednika”

Kritike na račun povlačenja iz Afganistana

Dejvid Mjur, novinar iz ABC News-a, postavio je pitanje potpredsjednici Kamali Haris o odgovornosti za povlačenje iz Afganistana. Tokom samoubilačkog napada na aerodrom u Kabulu, trinaest američkih vojnika izgubilo je život.

Odgovor Kamale Haris

Haris je svoj odgovor započela braneći odluku administracije da okonča dugo trajan rat. Izjavila je da su četiri predsjednika željela povlačenje, ali da je Džo Bajden konačno to realizovao.

Kritika bivšeg predsjednika Trampa

Haris se osvrnula na kritike Donalda Trampa, koji je pregovarao s talibanima o mirovnom planu. Tijekom tih pregovora postavljen je datum 1. maj 2021. za povlačenje američkih trupa, koji je Bajden nastavio provoditi.

Povlačenje iz ratnih zona

U svojoj izjavi, Haris je naglasila da trenutno nema nijednog američkog vojnika u aktivnoj službi u ratnoj zoni. Ovo je prvi put u ovom stoljeću da se takva situacija dogodila, što bi moglo označiti prekretnicu za američku vojsku.

Tramp nije propustio priliku da kritikuje način na koji je povlačenje sprovedeno, nazivajući ga “najsramotnijim trenutkom u historiji zemlje”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -