Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDebata između Donalda Trampa i Kamale Haris: Ključna pitanja koja su oblikovala...

Debata između Donalda Trampa i Kamale Haris: Ključna pitanja koja su oblikovala političku scenu

Uvod u debatu

Bivši predsjednik Donald Tramp i potpredsjednica Kamala Haris večeras su se prvi put susreli licem u lice tokom predsjedničke debate na ABC-u. Ova debata bila je prilika za obojicu da predstave svoje političke planove javnosti.

Ekonomija i carine

Tokom rasprave o ekonomiji, Haris je naglasila potrebu za „ekonomijom prilika“ i pristupačnijim stanovanjem. S druge strane, Tramp je iznio svoj plan o carinama od 10 do 20 posto na većinu uvoznih artikala, osim za Kinu, koja bi imala carinu od 60 posto.

Abortus

Tramp je branio svoju šestosedmičnu zabranu abortusa na Floridi, dok je Haris kritikovala njegove odluke kao “zabrane abortusa” i naglasila pravo žene na izbor. Ova tema izazvala je veliku pažnju tokom debata.

Vanjska politika

U vezi s povlačenjem američkih trupa iz Afganistana, Haris se složila s aktuelnim predsjednikom Džo Bajdenom, dok je Tramp kritikovao njegov pristup. Osim toga, Tramp je lažno tvrdio da je Haris imala sastanak s Putinom prije invazije na Ukrajinu.

Zdravstvena zaštita i rasna pitanja

Tramp je govorio o mogućim promjenama u Zakonu o pristupačnoj njezi, dok je Haris hvalila rad Bajdenove administracije na smanjenju troškova lijekova. Također, raspravljali su o Trampovim komentarima o rasi i njemu upućenim kritikama sa strane Haris.

Završna misao

Debata je bila dinamična i puna napetosti, pruživši glasačima uvid u različite ideologije i planove oba kandidata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -