Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaVučić reagira na hapšenje lidera Srpske demokratije u Kosovskoj Mitrovici

Vučić reagira na hapšenje lidera Srpske demokratije u Kosovskoj Mitrovici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon hapšenja lidera Srpske demokratije, Aleksandra Arsenijevića, u Kosovskoj Mitrovici. Ova situacija izazvala je burne reakcije među Srbima na sjeveru Kosova.

Vučićeva izjava nakon sastanaka

Vučić je najavio sastanak sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom i američkim ambasadorom Kristoferom Hilom. Ovi sastanci bi trebali pomoći u borbi za poziciju Srbije na međunarodnoj sceni.

Potreba za zaštitom Srba na Kosovu

Predsjednik je istakao da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti. Također je naglasio suštinski napad na srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova. Vučić smatra da Aljbin Kurti želi uništenje srpskog naroda.

Očekivanja od međunarodne zajednice

Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog nedovoljnih mjera koje poduzima međunarodna zajednica. On je rekao da, uprkos osudama, konkretne akcije nisu vidljive. Srbija je uvijek otvorena za dijalog, ali se neće dozvoliti progon srpskog stanovništva.

Zaključak

Ova situacija dodatno komplikuje odnose u ovom području, a većina analitičara očekuje daljnje tenzije. Srbija se sprema za bitne diplomatske akcije u narednim danima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -