Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska osudila ubistvo aktivistkinje Aysenur Ezgi Eygi od strane izraelskih vojnika

Turska osudila ubistvo aktivistkinje Aysenur Ezgi Eygi od strane izraelskih vojnika

Ministar Fidan o ubistvu aktivistkinje

Ministar vanjskih poslova Republike Turske, Hakan Fidan, osudio je ubistvo tursko-američke aktivistkinje Aysenur Ezgi Eygi. Ona je stradala od ruku izraelskih vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Reakcija Turske na incident

Fidan je naglasio da ovaj tragičan događaj jasno pokazuje da Izrael cilja neprijatelje mira. Turska će pratiti pravne aspekte ovog incidenta, dodao je Fidan.

Turska na sastanku Arapske lige

Fidan je učestvovao na 162. redovnom sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Arapske lige u Kairu. Ovaj sastanak je održan prvi put nakon 13 godina.

Razgovori o situaciji u Gazi

Turski ministar je razgovarao o važnoj situaciji u Gazi s kolegama iz regije. Naglasio je potrebu zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice da zaustavi Izrael.

Izazovi za pravdu

Aysenur Ezgi Eygi, mlada aktivistkinja, stradala je na protestu protiv ilegalnih izraelskih naselja. Njena smrt izazvala je velike reakcije u lokalnoj i međunarodnoj zajednici.

Ko je Aysenur Ezgi Eygi?

Rođena u Antaliji 1998. godine, Eygi je živjela u Seattleu. Nedavno je diplomirala na Univerzitetu Washington. Njena angažovanost u pokretima solidarnosti prema Palestini bila je značajna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -