Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPoljska Oštro Kritikovala Njemačku Zbog Uvođenja Kontrola na Granicama

Poljska Oštro Kritikovala Njemačku Zbog Uvođenja Kontrola na Granicama

Njemačke Mjere izazvale Oštre Reakcije

Poljska je snažno reagovala na plan njemačke vlade o uvođenju privremenih kontrola na granicama. Poljski premijer Donald Tusk prokomentarisao je ovu odluku tokom konferencije za novinare u Varšavi.

Povreda Šengenskog Prostora

Tusk je istakao da je njemački pristup neprihvatljiv, naglašavajući da će ove mjere de facto značiti suspenziju šengenskog prostora. “Ne trebamo jačanje kontrola, nego veću angažiranost Njemačke u zaštiti evropskih vanjskih granica”, izjavio je Tusk.

Konsultacije unutar Evropske Unije

Pored toga, Tusk je najavio da će Poljska zatražiti konsultacije sa drugim zemljama pogođenim njemačkom odlukom. Cilj je utvrditi moguće zajedničke korake koje bi zemlje članice EU mogle preduzeti.

Nove Sigurnosne Mjere

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova, Nensi Fezer, u ponedjeljak je naredila uvođenje kontrola na svim kopnenim granicama, kako bi se reducirao broj ilegalnih prelazaka. Ove mjere će trajati šest mjeseci.

Obuhvaćene Granice

Nove mjere uključuju granice s Francuskom, Danskom, Belgijom, Nizozemskom i Luksemburgom. Slične kontrole već se provode na njemačko-austrijskoj granici od 2015. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -