Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska planira ispitivanje raketa iz Somalije

Turska planira ispitivanje raketa iz Somalije

Potencijalni testovi balističkih raketa

Turska razmatra testiranje svojih balističkih raketa iz Somalije, zemlje koja se nalazi na ključnoj poziciji u Africi. Ova lokacija omogućava ispaljivanje raketa prema Indijskom oceanu, što je idealno za testiranje dugog dometa.

Prednosti somalske lokacije

Somalija je blizu ekvatora, što je čini pogodnom za svemirske aktivnosti. Testiranje raketa u ovoj regiji može povećati domet i efikasnost turskih svemirskih raketa, istaknuli su neimenovani izvori.

Turski planovi za svemirsku utrku

Turska već nekoliko godina planira da postane učesnik svemirske utrke. Oficiri su uvjereni da će Somalija pristati na njihov zahtjev za lansiranje raketa, ali službene potvrde još nema.

Odnos Turske i Somalije

Turska je jedna od rijetkih stranih sila koja održava bliske odnose sa Somalijom. Ovaj afrička zemlja se još uvijek oporavlja od godina sukoba. Turska investira u odbrambenu saradnju i infrastrukturne projekte, pomažući u obnovi zemlje.

Globalni kontekst i konkurencija

Turska, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, nastoji proširiti svoj utjecaj u Africi. U međuvremenu, Kina smanjuje ulaganja, dok SAD intenzivira prisutnost na kontinentu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -