Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael i Hezbolah: Napetosti rastu, diplomacija ili rat?

Izrael i Hezbolah: Napetosti rastu, diplomacija ili rat?

Diplomatsko rješenje umjesto rata

Na nedavno održanoj konferenciji u Washigtonu, dužnosik je izrazio zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i Hezbolaha. Prema njegovim riječima, ideja o ratu kako bi se uništili svi Hezbolahovi projektile nije realna. On je istaknuo da bi takav sukob mogao donijeti visoku cijenu za Izrael, bez garancije postizanja ciljeva.

Posljedice moguće eskalacije sukoba

Američki dužnosnik je naglasio da ne postoji “rat u laboratorijskim uvjetima”. Bilo kakva vojska operacija bi imala ozbiljne posljedice po obje strane. Također, spomenuo je intervenciju međunarodne zajednice koja bi mogla osigurati diplomatsko rješenje ako dođe do otvorenog sukoba.

Aktivnosti Hezbolaha i odgovor Izraela

U ponedjeljak, Hezbolah je lansirao dronove i rakete na sjeverni Izrael, dok su izraelske odbrambene snage odgovorile napadima na ciljeve u južnom Libanu. Jedan dron udario je u stambenu zgradu u gradu Nahariya, ali srećom, nije bilo povrijeđenih.

Upozorenje bivšeg ministra ratnog kabineta

Bivši ministar Benny Gantz upozorio je da će rat s Hezbolahom postati neizbježan ako Izrael ne postigne sporazum o prekidu vatre s Hamasom. Naglasio je potrebu preusmjeravanja fokusa s Gaze na libanonsku granicu, sugerirajući da “kasnimo s ovim”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -