Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisIstraživanje o (ne)radnoj nedjelji i praznicima u trgovini u FBiH

Istraživanje o (ne)radnoj nedjelji i praznicima u trgovini u FBiH

Predstavljanje rezultata istraživanja

Danas je održana javna prezentacija istraživanja o stavovima radnika u sektoru trgovine u FBiH. Istraživanje se fokusiralo na rad nedjeljom i praznicima, a organizovao ga je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Autori istraživanja

Istraživanje su proveli Nermina Mujagić, redovna profesorica, i Amer Osmić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka. Oba profesora su se posebno posvetila socijalnim aspektima zabrane rada nedjeljom i praznicima.

Podesni radni uslovi i stres

Tokom jula istraženo je mišljenje 1.452 ispitanika, većinom radnika u trgovini. Prema podacima, čak 61,4% ispitanika često radi nedjeljom, dok 51% često provodi praznike na poslu. Nivo stresa među radnicima koji rade u prodavnicama je vrlo visok.

Prijedlozi za poboljšanje uslova rada

Značajan procenat, 77,2%, smatra da nije adekvatno plaćen za rad nedjeljom i praznicima. Na pitanje o značaju nedjelje, 59% ispitanika smatra da je to najbolji dan za odmor. Također, 56,8% podržava ideju o neradnoj nedjelji i dodatnom slobodnom danu u sedmici.

Značaj slobodne nedjelje za radnike

Osmić ističe da bi uvođenje slobodne nedjelje i praznika moglo povećati interes radnika za političke procese. Ove promjene bi mogle unaprijediti kvalitet života radnika u trgovinama, kao i njihovu sposobnost da se uključuju u društvene debate.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -