Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinski Napad na Kursk: Šojgu O Defanzivi i Ofanzivi

Ukrajinski Napad na Kursk: Šojgu O Defanzivi i Ofanzivi

Ukrajinska Ofanziva u Kursku

Prema informacijama iz Državne novinske agencije RIA, Sergej Šojgu, sekretar Vijeća sigurnosti, izjavio je da je ukrajinski napad na rusku regiju Kursk počeo 6. augusta. Ovaj napad je, kako se navodi, imao za cilj poboljšanje pregovaračke pozicije Kijeva i odvraćanje ruskih snaga u Donbasu.

Ruska Odgovor: Kontinuitet Ofanzive

Šojgu je također istaknuo da ruske snage posjeduju dovoljno kapaciteta za nastavak ofanzive. Prema njegovim riječima, ruske jedinice su osvojile gotovo 1000 kvadratnih kilometara u osam dana tokom avgusta i septembra. Ove tvrdnje su potkrijepljene informacijama ruskih novinskih agencija, međutim, Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvještaje o stanju na bojištu.

Gubici i Napredovanje

Prema podacima koje je citirao Šojgu, Ukrajina bi mogla gubiti do 2000 vojnika dnevno. Ove informacije su prenijele brojne novinske agencije, ali bez mogućnosti za nezavisnu verifikaciju. U međuvremenu, ruske snage su se kretale prema Donjecku, zauzimajući strateška sela poput Memrika, koja se nalazi 24 kilometra jugoistočno od Pokrovska.

Reakcija Ukrajinskih Snaga

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski reagovao je navodeći da su snage Kijeva raspoređene i aktivne u ovom regionu. Ukrajina nastavlja da se bori kako bi zadržala kontrolu nad ključnim tačkama u Donbasu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -