Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaSenna'su legendarni bolid McLaren MP4/7 ponovno u centru pažnje

Senna'su legendarni bolid McLaren MP4/7 ponovno u centru pažnje

Pobjeda koja se pamti

Bolid McLaren MP4/7, u kojem je Ayrton Senna ostvario nevjerojatnu pobjedu na Velikoj nagradi Monaca 1992. godine, ponovno je u žiži pažnje. Ova utrka se smatra najboljom u historiji Monaca, zahvaljujući dramatičnom završetku trke.

Drama na stazi

Senna je taj dan uspio nadmašiti svog velikog rivala Nigela Mansella, vozača tada dominantnog Williamsa. Nakon početnog vodstva Mansella, došlo je do neočekivane situacije – pukla mu je guma. To je omogućilo Senni da preuzme vođstvo i osigura pobjedu, uprkos velikom pritisku u posljednja tri kruga.

McLaren MP4/7 u Tacomi

Danas se ovaj legendarni bolid nalazi u Tacomi, Washington, kao dio kolekcije Griot's Garage. Ova kompanija ga je kupila od McLarena, koji je u to vrijeme bio suočen s finansijskim problemima. Kako bi prikupili novac, prodali su nekoliko svojih šasija.

Fotografiranje legendarnog bolida

Pogledajte kako izgleda McLaren koji je vozio Senna. Poznati automobilski fotograf Larry Chan snimio je ovaj bolid za svoj YouTube kanal. Njegove fotografije donose novu perspektivu na ovaj automobil i sjećanje na jednog od najvećih vozača svih vremena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -