Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPredizborna utrka u SAD: Kamala Haris i Donald Tramp u tijesnoj borbi

Predizborna utrka u SAD: Kamala Haris i Donald Tramp u tijesnoj borbi

Izbori 5. novembra

Glasači u Sjedinjenim Američkim Državama 5. novembra izabrat će novog predsjednika. Ova predizborna utrka postaje sve uzbudljivija, naročito nakon odluke Džoa Bajdena da se povuče.

Trka između Haris i Trampa

Prema najnovijim anketama, Kamala Haris je ostvarila prednost u odnosu na Donalda Trampa. Tokom četverodnevne konvencije u Čikagu, Haris je dostigla 47 posto podrške.

Stabilnost rejtinga

Rejting Kamale Haris ostao je stabilan, dok se Tramp kreće oko 44 posto. Njegova popularnost nije značajno porasla ni nakon podrške Roberta F. Kenedija, koji se povukao iz svoje kandidature.

Uticaj kolebljivih država

Izbori se često odlučuju u kolebljivim državama. Trenutno se anketiraju sedam takvih država, gdje je razlika između kandidata minimalna. To stvara neizvjesnost o konačnom ishodu.

Pensilvanija kao ključna državna

Pensilvanija ima najveći broj elektorskih glasova i stoga je ključna za pobjedu. Haris će se truditi da osvoji ovu državu, koja je prethodno bila demokratsko uporište.

Teško predviđanje rezultata

Kako se trasa bliži kraju, vrlo je teško odrediti ko vodi. Ankete su već nekoliko puta podcijenile Trampovu podršku, a sličan scenario može se ponoviti i ove godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -