Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija suočena s najnižim natalitetom od 1999. godine

Rusija suočena s najnižim natalitetom od 1999. godine

Pad nataliteta i rast mortaliteta

Prema službenim podacima, Rusija je u prvoj polovini 2024. godine zabilježila najnižu stopu nataliteta od 1999. godine. Ukupno je rođeno 599.600 djece, što je 16.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Prelomna tačka u junu

U junu 2024. godine, broj novorođene djece pao je ispod 100.000 po prvi put, s 98.600 rođenih, što predstavlja pad od 6% u odnosu na prethodnu godinu. Ove brojke su izazvale zabrinutost u samom Kremlju.

Kremlj u krizi

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, nazvao je trenutnu situaciju “katastrofalnom za budućnost nacije”. Ova demografska kriza dolazi usred rata u Ukrajini, što dodatno komplicira situaciju.

Poziv na akciju

Nina Ostanina, čelnica odbora za zaštitu obitelji u Dumi, predlaže “posebnu demografsku operaciju” za poboljšanje nataliteta. Ona usporedno naglašava da je neophodno organizirati se kako bi se riješio problem.

Migracije kao rješenje?

Iako je broj novorođene djece opao, pad stanovništva je djelomično ublažen 20-postotnim porastom broja migranata u isto vrijeme. Ovo ukazuje na to da se rusko društvo mijenja usljed složenih demografskih izazova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -