Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael traži podršku SAD-a protiv tužbe Južne Afrike za genocid

Izrael traži podršku SAD-a protiv tužbe Južne Afrike za genocid

Tel Aviv traži pritisak na Južnu Afriku

Tel Aviv planira zatražiti od Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da izvrši pritisak na Južnu Afriku. Ova zemlja je pokrenula tužbu za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). Informacije su objavljene u ponedjeljak, a prenosi ih agencija Anadolu.

Posljedice nastavka postupka

Prema izraelskom portalu “Walla”, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navelo je da žele upozoriti Južnu Afriku na ozbiljne posljedice. Ove posljedice bi mogle uslijediti ukoliko Južna Afrika nastavi svoj postupak protiv Tel Aviva.

Novi pristup nove vlade

Izraelski zvaničnici nadaju se promjeni u pristupu nove vlade Južne Afrike nakon izbora u maju. Očekuje se da bi nova administracija mogla imati drugačiji stav prema Izraelu i situaciji u Pojasu Gaze.

Rok za iznošenje razloga

Južna Afrika ima rok do 28. oktobra da iznese svoje razloge pred ICJ-jem za nastavak tužbe protiv Izraela. Ova tužba je pokrenuta u decembru prošle godine, optužujući Tel Aviv za kršenja Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

Tragične posljedice rata

Od početka rata u Pojasu Gaze, koji traje više od 11 mjeseci, poginulo je gotovo 41.000 Palestinaca. Većina stradalih su žene i djeca, što izaziva dodatne međunarodne reakcije i pritiske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -