Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran i pomorski sukobi: Salami otkriva zataškane događaje

Iran i pomorski sukobi: Salami otkriva zataškane događaje

Izjava generala Salamia

General major Hossein Salami otkrio je kako su iranske snage naciljale 14 brodova zbog sprječavanja izvoza nafte. U početku, Iran nije znao ko stoji iza ovih akcija, ali su na kraju shvatili da je riječ o cionističkom režimu.

Reakcije na britanske akcije

Kao odgovor na zapljenu iranskog broda u Gibraltaru, Iran je zaplijenio brod Stena Impero. Ovaj potez je naveo britanske vlasti na predaju u pomorskom sukobu. Salami je objasnio da su i dvije zapljene iranskih brodova u Grčkoj izazvale slične reakcije.

Izazovi s kojima se Iran suočio

Salami je detaljno govorio o posljednjih šest godina pune sankcija, pandemije COVID-19, te izazova poput ubojstva general-pukovnika Qassema Soleimanija. Pokušaji političke izolacije predstavljali su velike prepreke iranskom režimu.

Sigurnost plovnih putova

General Salami insistirao je na važnosti osiguranja plovnih putova. On je naglasio kako su iranske snage uspješno spriječile pokušaje Amerikanaca da preuzmu iranske brodove, što je dovelo do slabljenja pritiska sankcija.

Uloga IRGC-a

Pohvalio je uspjeh Iranske revolucionarne garde (IRGC) u neutralizaciji ekstremističkih prijetnji koje dolaze iz inozemstva. Također, naglasio je kako američke prijetnje nisu ostvarene nakon simulirane operacije zarobljavanja tankera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -