Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaMilatović se protivi povećanju cijena: Vraća zakone na ponovno razmatranje

Milatović se protivi povećanju cijena: Vraća zakone na ponovno razmatranje

Rast cijena kao ključni problem

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, istakao je da je rast cijena najveći izazov s kojim se građani suočavaju. On smatra da je zaštita građana prioritet i najavio da će vratiti zakone o PDV-u i akcizama Skupštini na ponovno razmatranje.

Kritika ekonomskih zakona

Milatović je komentirao nedavne izmjene ekonomskih zakona koje je usvojila Skupština. Naglasio je da su mnogi zakoni usvojeni bez javne rasprave, a do sada su u zgradu Predsjednika stigla samo dva od deset zakona.

Utjecaj na turističku privredu

On je upozorio da nova porezna opterećenja mogu ugroziti turističku privredu. Zakon o akcizama posebno će negativno uticati na proizvođače vina, uključujući državne “Plantaže”.

Obaveze i socijalno osiguranje

Milatović je najavio povratak izmjena Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju. Smatra da će to direktno uticati na smanjenje budućih penzija i stabilnost Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Apel za hitne promjene

Predsjednik je apelovao na Vladu da predloži hitnu formulu za obračun minimalne plaće. Istakao je da ne želi da poslanici budu saučesnici u obesmišljavanju demokratskog sistema.

Politički kontekst

Na pitanje o političkom sukobu s premijerom Milojkom Spajićem, Milatović je potvrdio da postoje nesuglasice. Upozorio je da ispravne ekonomske politike zahtijevaju otvorenu raspravu i socijalni dijalog.

Zakon o radu

Milatović se obvezao da će potpisati Zakon o radu, ali je naglasio potrebu za povezivanjem minimalne plaće s povećanjem potrošačke korpe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -