Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUsklađivanje politika: Izbor komesara za Evropsku komisiju izazova za Ursulu von der...

Usklađivanje politika: Izbor komesara za Evropsku komisiju izazova za Ursulu von der Leyen

Kompleksan proces odabira komesara

Odabir 26 komesara za Evropsku komisiju predstavlja veliki izazov za predsjednicu Ursulu von der Leyen. U ovom procesu potrebno je uskladiti mnoge faktore, uključujući spol, političku pripadnost i državu iz koje dolaze. Ova složenost dodatno otežavaju i lobiranja koja se odvijaju iza zatvorenih vrata.

Ključne pozicije u fokusu

Najveća pažnja bit će usmjerena na izbore za komesare za ekonomiju, odbranu i energetiku. Za države poput Bosne i Hercegovine, najvažnija će biti pozicija komesara za proširenje i susjedstvo. U proteklom mandatu, ovu je funkciju obavljao Oliver Varhelyi iz Mađarske.

Nova pravila i očekivanja

Ursula von der Leyen je naglasila važnost ove pozicije u novom mandatu. Uvela je ideju o posebno imenovanom povjereniku za proširenje Evropske unije. Očekivanja su velika, s obzirom na trenutnu situaciju u EU.

Mađarska želi zadržati poziciju

Mađarska je jasno izrazila želju da zadrži ovu ključnu poziciju. Međutim, odnos između Brisela i vlade Viktora Orbana, uz kritike Varhelyiju u Evropskom parlamentu, stvara nesigurnost oko njegovog ponovnog imenovanja.

Potencijalni kandidati

Pored Varhelyija, spominje se i Valdis Dombrovskis, latvijski političar i bivši potpredsjednik Evropske komisije. Njegovo ime se često dovodi u kontekst mogućeg preuzimanja ove važne funkcije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -