Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIrak odbio zahtjev SAD-a: Povlačenje trupa u dvije godine

Irak odbio zahtjev SAD-a: Povlačenje trupa u dvije godine

Povlačenje američkih trupa iz Iraka

Ministar odbrane Iraka, Thabet Al-Abbasi, potvrdio je planove o povlačenju američkih trupa. Prema njegovim riječima, američki ministar odbrane Lloyd Austin predložio je povlačenje koje bi trajalo tri godine, što je Irak odbio.

Sporazum o povlačenju

Irak je zatražio da se povlačenje provede u roku od dvije godine. “Vjerovatno ćemo u narednim danima potpisati sporazum koji je dogovoren u Washingtonu,” izjavio je Al-Abbasi. Pregovori su odgođeni zbog situacije u regiji i izbora u SAD-u.

Faze povlačenja trupama

Sporazum predviđa povlačenje trupa u dvije faze. Prva faza trebala bi početi ovog mjeseca i trajat će do septembra 2025. godine. U ovoj fazi povlačit će se osoblje iz vojnim bazama u Bagdadu i drugim regijama.

Druga faza će se odvijati između septembra 2025. i septembra 2026. godine. Ova faza obuhvatit će trupe smještene u autonomnom dijelu Iraka, odnosno sjevernom dijelu zemlje.

Trenutna situacija američkih trupa

Trenutno, Sjedinjene Američke Države imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i 900 u Siriji. Ove trupe su u regiji od 2014. godine u sklopu međunarodne koalicije protiv tzv. Islamske države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -