Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSkandal s ruskom propagandom: Tenet Media pod lupom FBI-a

Skandal s ruskom propagandom: Tenet Media pod lupom FBI-a

FBI-jev izvještaj otkriva vezu sa Rusijom

U najnovijem izvještaju FBI-a, potencijalno ozbiljne veze između američke medijske kompanije i Kremlja dolaze do izražaja. Kompanija bez imena sa sjedištem u Tennesseeju, identifikovana kao Tenet Media, navodno je primila milione dolara iz Rusije za širenje propagande.

Politički influenseri umiješani u skandal

Tenet Media zapošljava nekoliko poznatih političkih influensera, uključujući Tima Poola, Davea Rubina i Lauren Chen. Svi oni izjavljuju da nisu bili svjesni nelegalnih aktivnosti svoje firme.

Pokušaji distanciranja od skandala

Pool i Rubin odmah su se pokušali distancirati od skandala, javno negirajući povezanost sa Rusijom. Međutim, nakon otkrića, Tenet Media i Lauren Chen izgubili su pristup svojim profilima na YouTubeu.

Konzervativne tendencije influensera

Svi influenseri povezani sa Tenet Media imaju konzervativne stavove, podržavajući Republikansku stranku. Rusi su, preko kanala Russia Today, pokušavali da utiču na američko javno mnijenje, promovišući antiukrajinske i anti-LGBT+ narative.

Zaključak

Ovaj slučaj naglašava opasnost mešanja stranih vlada u američke medijske i političke sfere. Rasti sumnje oko uticaja stranih novčanica na domaće političke debate zahtijeva ozbiljno razmatranje i analizu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -