Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPrva debata Trampa i Haris: Izjednačenost kandidata pred novembarske izbore

Prva debata Trampa i Haris: Izjednačenost kandidata pred novembarske izbore

Debata kao ključni događaj

Republikanski kandidat Donald Tramp i demokratska kandidatkinja Kamala Haris održat će svoju prvu debatu u utorak. Ovaj događaj predstavlja prvi, a možda i jedini susret prije novembarskih izbora u SAD-u. Prema posljednjim anketama, oba kandidata su potpuno izjednačena.

Podrška glasača prema anketama

Ankete koje su sproveli “New York Times” i “Siena College” pokazuju da bi Trampa podržalo 48 posto glasača, dok bi Kamala Haris dobila podršku od 47 posto. Ova razlika je unutar margine statističke greške, što dodatno naglašava tijesnu utrku između kandidata.

Sistem “electoral college”

U američkom sistemu “electoral college”, situacija je takođe izjednačena. U sedam ključnih saveznih država, prednosti oba kandidata su unutar greške, otežavajući prognozu pobjednika. Svaka mala promjena u podršci mogla bi imati značajan utjecaj.

Značaj debata i anketiranja

Anketa “NY Times/Siena” je jedna od rijetkih koja nije prikazala rast podrške za Haris nakon njenog osvajanja demokratske nominacije. Ovo je prvi put da Tramp bilježi nominalno vodstvo u nacionalnom istraživanju u posljednjem mjesecu.

Očekivanja od debate

Demokratska stranka se nada da će ova debata biti uspješnija od prethodnih sučeljavanja. Sa početkom novembra brzo se približavaju izbori, a ishod debate može značajno utjecati na tok kampanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -