Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMahmud Hams: Fotograf koji svjedoči o patnjama u Gazi

Mahmud Hams: Fotograf koji svjedoči o patnjama u Gazi

Više od dvije decenije izvještavanja

Mahmud Hams, fotoreporter agencije AFP, već više od dvadeset godina izvještava o situaciji u Gazi i Zapadnoj obali. Tijekom svoje karijere, Hams je dokumentovao brojne sukobe i izraelske napade. Njegovo iskustvo iz djetinjstva provedeno u Gazi dodatno ga motiviše u njegovom radu.

Teški uslovi izvještavanja

Hams je istakao da je trenutni rat drugačiji od svih prethodnih. “Ovaj rat je bez presedana od prvog dana,” kazao je. On i njegovi kolege suočavaju se s ekstremno teškim uslovima i nedostatkom zaštite. U više navrata bili su napadnuti, uključujući i napade na njihove kancelarije, što jasno ukazuje na ozbiljnost situacije.

Dužnost novinara

Unatoč teškim okolnostima i gubicima, Hams smatra da je izvještavanje o situaciji u Gazi njegova dužnost. “Izgubio sam prijatelje i voljene, ali nastavio sam raditi jer je to moja misija,” naglasio je. Njegove fotografije imaju za cilj pokazati svijetu duboku patnju koju ljudi trpe u ovom sukobu.

Pohvale kolega

Eric Baradat, zamjenik direktora vijesti AFP-a, pohvalio je Hamsov rad i naglasio izazove s kojima se suočava. Njegova predanost i hrabrost služe kao inspiracija mnogim novinarima širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -