Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTramp predlaže državni investicioni fond za SAD: Inicijativa koja obećava nove mogućnosti

Tramp predlaže državni investicioni fond za SAD: Inicijativa koja obećava nove mogućnosti

Trampov ambiciozan plan za američku ekonomiju

Donald Tramp, kandidata za predsjednika SAD, nedavno je predstavio ideju o stvaranju državnog investicionog fonda. Ovaj fond bi bio inspirisan sličnim inicijativama iz Norveške, Kine i Južne Koreje.

Izvor finansiranja i ciljevi fonda

Tokom govora u Ekonomskom klubu Njujorka, Tramp je naglasio da bi fond djelimično bio finansiran putem carina. Predložio je da se sredstva koriste za ulaganje u velike nacionalne projekte koji bi koristili svim Amerikancima.

Prednosti suverenih fondova

Suvereni fondovi, kao što je onaj u Norveškoj s imovinom od 1,7 biliona dolara, omogućavaju državama da upravljaju svojim finansijama. Tramp je izjavio da bi fond mogao pomoći SAD-u da se suoči sa ekonomskim izazovima.

Različiti izvori sredstava

Sredstva za ovu vrstu fonda mogla bi dolaziti iz viška u budžetu, suficita u trgovini i drugih izvora, prema Institutu za korporativne finansije. Međutim, od 2001. godine, SAD nemaju budžetski suficit.

Oprez ekonomskih stručnjaka

Ekonomski analitičari upozoravaju da prevelika zavisnost od carina može imati negativne posljedice za potrošače. Trampove carine iz 2018. i 2019. godine doveli su do znatnog povećanja poreza za američka domaćinstva.

Kraj tradicionalnog modela?

Trampova kampanja za 2024. godine uključuje smanjenje korporativnih poreza i moguće povećanje carina. Vrijeme će pokazati da li će ova politika pozitivno uticati na ekonomiju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -