Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragedija u palestinskim teritorijama: Smrt aktivistice izazvala međunarodnu osudu

Tragedija u palestinskim teritorijama: Smrt aktivistice izazvala međunarodnu osudu

Poziv Bijele kuće na istragu

Bijela kuća je pozvala Izrael da istraži smrt Ayşenura Ezgi Eygi, 26-godišnje volonterke mirovnog aktivizma. Njen tragičan slučaj izazvao je oštre reakcije u međunarodnoj zajednici, ukazujući na ozbiljne tenzije na tom području.

Detaji o smrtnom slučaju

Američki State Department potvrdio je da je Eygi, koja je imala dvojno državljanstvo SAD-a i Turske, preminula tokom demonstracija protiv širenja naselja u Beiti, blizu Nablusa. Incident se desio u petak, 13. oktobra, kada je došlo do nasilja između demonstranata i izraelskih vojnih snaga.

Izvještaji Međunarodnog pokreta solidarnosti

Međunarodni pokret solidarnosti (ISM), organizacija koja okuplja strane volontere, izjavio je da su izraelske snage “namjerno pucale i ubile” Eygi tokom sedmičnih demonstracija. Ove demonstracije često uključuju muškarce i djecu koji se okupljaju u molitvi.

Reakcija nakon tragedije

Eygija je preminula nedugo nakon što je prevezena u lokalnu bolnicu. Reakcije na ovaj incident podigli su zabrinutost o ljudskim pravima u regiji. SAD još nije iznio zvaničan stav o tome da li su izraelske trupe odgovorne za njeno ustrijeljenje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -