Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran i Rusija: Novi Balistički Projektili u Ratu protiv Ukrajine

Iran i Rusija: Novi Balistički Projektili u Ratu protiv Ukrajine

Iranska vojna pomoć Rusiji

Prema najnovijim informacijama, iranski transfer balističkih projektila Moskvi dodatno osnažuje vojnu sposobnost Rusije u sukobu s Ukrajinom. Ova publikacija naglašava da će novi projektili dati još jedno moćno oružje ruskim snagama.

Detalji o transferu

Wall Street Journal nije otkrio tačne podatke o vrstama i količinama projektila koje je Rusija nabavila. Međutim, Reuters je prethodno sugerirao da bi mogli biti uključeni projektili sistema Fateh-360. Ovaj sistem ima domet do 120 kilometara i može nositi bojevu glavu tešku 150 kilograma.

Reakcija Evropske unije

Evropska unija je najavila da će odgovoriti na isporuku balističkih projektila iz Irana Rusiji. Ova situacija se dodatno komplikuje uspostavljanjem vojne saradnje između Irana i Rusije, koja je intenzivirana od februara 2022. godine.

Tvrđenja Irana

Iako su izvještaji o vojnim isporukama učestali, Iran negira da pruža vojnu pomoć Moskvi. Teheran je, međutim, priznao da su isporučene bespilotne letjelice prije nego što je došlo do sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Bez obzira na tvrdnje Irana, izvori sugeriraju da Rusija i dalje redovito nabavlja oružje iz Teherana, što zadaje dodatne brige međunarodnim politikama i sigurnosti u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -