Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBijela kuća reaguje na ubistvo Amerikanke na Zapadnoj obali

Bijela kuća reaguje na ubistvo Amerikanke na Zapadnoj obali

Ubistvo Ajenšure Ezgi Ejgija izaziva zabrinutost

Nakon tragičnog ubistva Ajenšure Ezgi Ejgija, 26-godišnje Amerikanke, Bijela kuća je izrazila duboko uznemirenje. Ejgi je stradala tokom demonstracija protiv ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Poziv na istragu

Američki State Department je potvrdio da je Ejgi, koja je bila volonterka mirovnog pokreta, ubijena dok je učestvovala na protestima. Svjedoci tvrde da su izraelski vojnici pucali u nju dok je bila prisutna na demonstracijama u Beiti, blizu Nablusa.

Međunarodne reakcije

Bijela kuća je pozvala Izrael da istraži okolnosti Ejgiinog ubistva. Ova situacija je izazvala oštre reakcije u međunarodnoj zajednici, s naglaskom na sigurnost stranih volontera u područjima sukoba.

Status u SAD-u

Prema informacijama, Ejgi je bila dvojni državljanin Sjedinjenih Američkih Država i Turske. Američki ambasador u Izraelu, Džejkob Lu, izrazio je saučešće porodici i prijateljima. Naglasio je da je sigurnost američkih građana prioritet.

Izraelska vojska na udaru kritika

Izraelske odbrambene snage su priznale da su pucale na demonstrante, ali su tvrdile da su odgovarale na pretnje. Između 2000. i danas, Ejgi je treća aktivistkinja ISM-a koja je ubijena, što dodatno naglašava rizik s kojim se suočavaju međunarodni volonteri.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -