Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSjedinjene Američke Države Optužile Ruse za Sajber Napad na Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države Optužile Ruse za Sajber Napad na Ukrajinu

Optužba protiv ruskih obavještajaca

Sjedinjene Američke Države pokrenule su optužnicu protiv petorice ruskih obavještajaca i jednog civila. Optuženi su za sajber napad koji je prethodio agresiji Rusije na Ukrajinu. U akciji koristeći zloćudni softver “WhisperGate”, pokušali su oslabiti civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Nagrada za informacije o optuženima

Američki Sekretarijat za pravosuđe ponudio je nagradu do 10 miliona dolara za informacije o optuženima. Prema izjavi pomoćnika američkog državnog tužioca, Metjua Olsena, napad je štetio institucijama, uključujući hitne službe i obrazovne ustanove. Cilj je bio undermining moral građana Ukrajine.

Uticaj na Sjedinjene Američke Države i saveznike

FBI je ocijenio da je kampanja WhisperGate mogla biti jedan od prvih napada u okviru rata. Pored Ukrajine, ciljali su i Sjedinjene Američke Države, kao i njihove saveznike u NATO-u.

Identifikacija optuženih

Optužnica se fokusira na Amin Stigala, 22-godišnjeg civila koji je koristio zloćudni softver za pomoć ruskoj obavještajnoj službi. Uz njega su identifikovani i saučesnici, među kojima su i Vladislav Borovkov i Denis Denisenko.

Širenje dezinformacija i sankcija

Pored sajber napada, Sjedinjene Američke Države optužile su i ruskog televizijskog voditelja za izbjegavanje sankcija. Također, ukinuli su 32 internet domena koje povezuju sa ruskom propagandom i dezinformacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -