Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski traži dodatnu vojnu pomoć na sastanku međunarodnih pomagača u Njemačkoj

Zelenski traži dodatnu vojnu pomoć na sastanku međunarodnih pomagača u Njemačkoj

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisutvovao je sastanku međunarodnih pomagača u Njemačkoj, gdje je pozvao na hitnu vojnu pomoć. Ovaj sastanak održan je u trenutku kada ruske snage napreduju na istoku Ukrajine.

Poziv na dodatno naoružanje

Zelenski je naglasio potrebu za dodatnim naoružanjem kako bi Ukrajina mogla odbiti napade. “Trebamo više oružja da otjeramo ruske snage s naše zemlje”, izjavio je ukrajinski predsjednik.

Sastanak s njemačkim kancelarom

Tokom svog boravka u Njemačkoj, Zelenski će se sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Ovaj sastanak je ključan za jačanje saradnje između Njemačke i Ukrajine u suočavanju s ruskom agresijom.

Raketni napad na Poltavu

Ovaj sastanak dolazi nakon nedavnog tragičnog raketnog napada na Poltavu, gdje je poginulo 55 osoba, a 300 je povrijeđeno. Ove vijesti dodatno povećavaju pritisak na međunarodne saveznike da pomognu Ukrajini.

Očekivane obaveze

Zelenski je također pozvao sve saveznike da ispune prethodne obaveze u vezi s isporukom naoružanja. “Broj sistema protivzračne obrane koji nisu isporučeni je značajan”, istakao je ukrajinski lider.

Američka vojna pomoć

Domaćin sastanka, američki ministar odbrane Lloyd Austin, najavio je nove vojne pomoć u iznosu od 250 miliona dolara. Ova pomoć bi trebala povećati sposobnosti Ukrajine u njenoj borbi protiv ruske agresije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -