Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUN izvještaj otkriva ratne zločine u Sudanu: Zahtjev za embargo na oružje

UN izvještaj otkriva ratne zločine u Sudanu: Zahtjev za embargo na oružje

Ratni zločini prema UN-ovom izvještaju

Obje strane sukoba u Sudanu, vojska i paravojne Snage za brzi odgovor (RSF), počinile su ozbiljne zločine. Ovi postupci uključuju mučenja, samovoljnna hapšenja i napade na civile. Ove informacije su sadržane u izvještaju UN-ove misije koja je sačinjena na temelju 182 razgovora s preživjelima i svjedocima.

Hitna potreba za zaštitu civila

Predsjedavajući misije, Mohamed Chande Othman, naglasio je ozbiljnost situacije. On je pozvao na hitnu akciju u cilju zaštite civila, uključujući raspoređivanje nezavisnih mirovnih snaga. Preporučuje se i embargo na oružje kako bi se spriječili daljnji zločini.

Humanitarna kriza u Sudanu

Civili u Sudanu suočavaju se s teškim humanitarnim izazovima. Nakon 17 mjeseci rata, raste glađu, masovno raseljavanje i širenje bolesti. Posrednici pod američkim vodstvom su pokušali osigurati humanitarnu pomoć, ali odsustvo sudanske vojske iz pregovora sprečava napredak.

Kraj sukoba i budućnost

Kako bi se okončao ovaj nesiguran period, potrebno je pronaći hitna rješenja. UN poziva na zahtjev za uspostavljanje sigurnosti i dostavu humanitarne pomoći. Budućnost Sudana zavisi od mirnog rješenja sukoba i zaštite civila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -